warzywa dla oczu

Jakie witaminy są zdrowe dla wzroku?

Odpowiednia ilość konkretnych witamin może skutecznie wpłynąć na nasz wzrok. Nawet jeśli na co dzień skarżymy się na suche, bolące oczy, martwimy się pogarszającym obrazem, warto wprowadzić do swojej diety suplementy lub potrawy bogate w witaminy, które zadbają o nasz wzrok.

Witaminy dla wzroku

Dla naszych oczy najważniejsza jest witamina A czyli beta-karoten Jest to jeden z bardzo silnych antyoksydantów, który jest w stanie zwalczać wolne rodniki szkodzące naszemu wzroku. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania receptorów znajdujących się na siatkówce oka. Niedobór witaminy A jest niezwykle niebezpieczny i może odprowadzić nawet do tzw. kurzej ślepoty. Długotrwały niedobór tej witaminy może doprowadzić do przewlekłej suchości oka, a nawet do powstania owrzodzeń. Aby w codziennej diecie dostarczyć odpowiedniej dawki witaminy a koniecznie sięgnijmy po marchew, brzoskwinie, pomidory oraz warzywa ciemno-liściaste.

zupa dyniowaInną witaminą, która jest konieczna abyśmy mogli cieszyć się dobrym wzrokiem jest witamina C. Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego przebiegu syntezy kolagenu, który odpowiada za trwałość naczyń krwionośnych oka. Niedobór tej witaminy może spowodować mikro wylewy, krwotoki, które na stałe uszkodzą nasz wzrok. Koniecznie sięgajmy po paprykę, cytrusy, czarne porzeczki, truskawki. Zawierają one dużą ilość witaminy C, przez co są w stanie skutecznie zadbać o nasz wzrok. Kolejną witaminą, na którą koniecznie powinniśmy zwrócić uwagę chcąc zadbać o nasz wzrok jest tokoferol czyli witamina E. Dzięki niej przyswajanie witaminy A jest efektywniejsze. Jest to utleniacz, więc skutecznie ochroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witaminę E znajdziemy głównie w olejach roślinnych.

Mikro i makroelementy, które zadbają o nasz wzrok

Również odpowiednia podaż mikro i makroelementów w naszej diecie jest niezbędna do utrzymania naszego wzroku w dobrej kondycji. Jednym z minerałów, które zapobiegają zaćmie jest selen, który możemy znaleźć w rybach, brązowym ryżu, orzechach brazylijskich oraz w pestkach dyni. Ważna jest także miedź, która poprawia trwałość naczyń krwionośnych oka i zwalcza wolne rodniki. Miedź możemy wprowadzić do naszego jadłospisu poprzez owoce morza, awokado i orzechy. Innym ważnym minerałem jest cynk, który jest składową światłoczułych barwników znajdujących się w naszych oczach. Cynk dostarczymy naszemu organizmowi wprowadzając do diety ryby, jaja, pieczywo pełnoziarniste oraz kasze. Mangan jest kolejnym ważnym składnikiem, którego nie może zabraknąć w naszej diecie. Mangan zwalcza wolne rodniki, które mogą poważnie uszkadzać nasz wzrok. Mangan znajdziemy w orzechach, pieczywie pełnoziarnistym, w fasoli, grochu i w jagodach. Pamiętajmy, że odpowiednia dieta może skutecznie zapobiec rozwojowi ciężkich chorób oczu i zagwarantować nam dobry wzrok przez długie lata.

Dowiedz się więcej o zdrowiu oczu, a także występujących schorzeniach tego narządu na blogu OneDayClinic – kliniki specjalizującej się w leczeniu zaćmy.